

Scholing in herkenkunde belangrijk bij zorg voor mensen met dementie
Wie goed wil zorgen voor mensen met dementie, kan niet zonder kennis van het beschadigde brein, zo vinden ze bij Evean Rietvelden in Wormerveer. Teammanager Marijke Hendriks vertelt: “Alle medewerkers zijn geschoold in de hersenkunde. Daarbij draait het om de juiste prikkel op het juiste moment. Mensen met dementie kunnen niet altijd aangeven wat er met hen aan de hand is. Wel zijn er andere signalen waaraan je ziet hoe het met hen gaat. Zo kunnen we onze zorg en begeleiding beter afstemmen op wat de bewoner die dag echt nodig heeft.”
Een herkenbare woonomgeving met minder prikkels
Behalve deskundigheid is er binnen de woongroepen voor kleinschalig wonen ook veel aandacht voor hoe de gemeenschappelijke leefruimte eruitziet en voor familieparticipatie. Marijke: “In de woonomgeving willen we teveel aan prikkels zoveel mogelijk beperken. Daarom gebruiken we veel kleurstellingen die in de natuur voorkomen. Tegelijkertijd maken we zaken voor bewoners herkenbaar met duidelijke kleuren. Zo hebben muren een andere kleur dan de deuren. En een wit bord op een rood tafelkleed vestigt de aandacht op de maaltijd.” Voor herkenning wordt ook gezorgd met spullen uit de jaren ’60 en ‘70: “Die herkennen bewoners nog uit hun jongere jaren.”
De gezamenlijke woonomgeving op de woongroep bestaat uit een actieve en een passieve ruimte. “In de actieve ruimte eten we samen, doen we een spelletje en zijn mensen in beweging. De passieve ruimte is een plek om te ontspannen, om tv te kijken, om muziek te luisteren of om even een dutje te doen.”
Hoofdrol voor familieleden
Marijke kan niet genoeg benadrukken hoe groot de rol van familieleden is voor mensen met dementie. “De stap van de eigen woonomgeving naar de woongroep is voor veel bewoners groot. Het bezoek van familieleden zorgt ervoor dat het leven van thuis zoveel als mogelijk voortgezet wordt. Hun aandacht en liefde is erg belangrijk, zeker als het gaat om de rouwverwerking bij geheugenverlies. Ga een keer samen wandelen, neem vader of moeder een keer mee naar huis voor een gezellige middag.”
“Natuurlijk vragen wij familieleden niet om de zorg voor hun naaste op zich te nemen. Dat doen wij samen met u. Maar zij kunnen verzorgenden en verpleegkundigen wel helpen door meer te vertellen over het leven dat hun naaste tot nu toe geleid heeft. Als zorgmedewerkers bewoners beter kennen, kunnen ze hun zorg nog beter afstemmen.”
Blijven verbeteren met breincoaches
Om de zorg voor mensen met dementie te blijven verbeteren, werkt De Rietvelden met breincoaches: “Deze breincoaches houden hun kennis van de hersenkunde op peil en zijn continu op zoek naar mogelijkheden om de dementiezorg voor onze bewoners nog beter te maken.”